Bilgisayar Parçaları ve Görevleri

Bilgisayar Parçaları ve Görevleri
     Bilgisayarlar geçmişten günümüze bir çok evreden geçmiş bilgi paylaştığımız ve birçok işlem için kullandığımız aygıtlardır.Kendisine işlediğimiz bilgileri istediğimizde saklayabilen, istediğimizde geri verebilen cihaza denir.Peki Bilgisayar satın alırken kasa içerisinde bulunan parçaları ve ne işe yaradıklarını merak ettiniz mi?
     Bir çok insan bilgisayar kullanmayı sever ancak bilgisayar kullanmak kadar içerisinde bulunan parçaları da bilmek gerekir.Bilgisayarlar tarih boyunca çok farklı biçimlerde karşımıza çıkmışlardır. 20. yüzyılın ortalarındaki ilk bilgisayarlar büyük bir oda büyüklüğünde olup, günümüz bilgisayarlarından yüzlerce kat daha fazla güç tüketiyorlardı. 21. yüzyılın başına varıldığında ise bilgisayarlar bir kol saatine sığacak ve küçük bir pil ile çalışacak duruma geldiler.
   Sizlere kısaca bilgisayar parçaları ve görevlerini resimli olarak anlatacağım.


Bilgisayar Parçalarını Tanıyalım

Ekran Kartı

Ekran Kartı
    Ekran kartı, bilgisayarın görüntü vermesini sağlayan birimidir. Ekran kartları harici ISA, VLB, PCI, AGP veya PCI-Express veriyollarını kullanan PC kartları olarak veya anakart üzerinde chipset içerisinde yerleşik olarak bulunmaktadır.
     Günümüzde ekran kartları için Gpu üreten iki büyük firma bulunmaktadır. Nvidia ve AMD aralarındaki sürekli rekabetten dolayı her geçen gün Gpu mimarilerini güçlendirmekte ve kapasitelerini arttırmaktadır.





RAM

Ram
     Rastgele erişimli hafıza (Random Access Memory, RAM) mikroişlemcili sistemlerde kullanılan bir tür veri deposudur. Buna karşın diğer hafıza aygıtları (manyetik kasetler, diskler) saklama ortamındaki verilere önceden belirlenen bir sırada ulaşabilmektedir, 







İşlemci (CPU)

İşlemci
    Kısaca CPU ( Central Process Unit ) yani Merkezi İşlem Birimi’dir. İşlemci için bilgisayarın beynidir diyebiliriz. Adından anlaşıldığı gibi bilgisayardaki işlemleri gerçekleştiren ve gerekli yerlere gönderen elemandır.Konuyu basitçe anlatmak gerekirse bilgisayar üzerinden yaptığımız herşey işlemciye muhakkak uğrar. Yani klavyedeki bir tuşa basmamız, fareyi hareket ettirmemiz birebir olarak işlemcide gerçekleşir.






Anakart

Anakart
     Anakart,modern bir bilgisayar gibi karmaşık bir elektronik sistemin birincil ve en merkezî baskılı devre kartıdır.
     Fiziksel yapı olarak anakartlar özel alaşımlı bir blok üzerine yerleştirilmiş ve üzerinde RAM yuvaları genişleme kartı slotları devreler ve yongalar bulunan kare şeklinde bir plakadır. Bu plaka çalışma sistemini organize eder. Bu organizasyon anakart üzerindeki yonga setleri sayesinde olur.






Harddisk (HDD)

Harddisk
     Hdd, bilgisayarın bilgi depolama alanı harddiske verilen kısa addır.
     Hdd döner bir mil üzerine sıralanmış, metal veya plastikten yapılma ve üzeri manyetik bir tabaka ile kaplı plakalar ve bu plakaların alt ve üst kısımlarında yerleşen okuma/yazma kafalarından oluşur. Veriler hdd'de ki bu manyetik tabakalar üzerine kaydedilir.








SSD

SSD
    SSD (Solid State Drive - Katı Hal Sürücüsü), verilerinizi depolamak için mekanik parçalar yerine bellek yongalarından ve dahili devrelerden faydalanan sürücülere verilen isimdir.






Güç Kaynağı (Power Supply-PSU)

PSU
     Bilgisayar güç kaynağı , genellikle metal bir kasa yerleştirilmiş, içinde transformatör ve/veya elektronik devreler bulunan, bilgisayar birimlerinin çalışmaları için gereksinim duyulan farklı gerilim değerlerinde doğru akım sağlayan donanımdır. Sıradan bir bilgisayarın kullandığı güç kaynağı yaklaşık 300-600 Watt güçtedir.




CD-DVD Sürücü

CD Rom
     Bilgisayar ortamında ise bu depolama alanlarının okunmasını sağlayan CD-DVD sürücüsü adı verilen parçalar bulunmaktadır. CD'ler verilerin makineler tarafından okunmasını sağlayan ve bu verilerin depolanabildiği optik bir medyadır.






Disket Sürücü

Disket Sürücü

     Bir diskette yer alan veriyi okuyup bilgisayarın kullanabilmesini sağlamak için bilgisayarın belleğine kopyalayan aygıt.







Soğutucu FAN

FAN
     Bilgisayarların temel donanımlarını soğutmaya yarayan ekipmana verilen isim.Fanlar boyutlarına ve devir hızlarına göre bir çok gruba ayrılır.















KASA

Bilgisayar Kasası
     Bilgisayarın temel parçalarını içerisinde barındıran toplu bir vaziyette birlikte tutan dışı demir ön paneli ise plastik veya farklı malzeme ile üretilen farklı boyut ve görünümlerde piyasada bir çok örneği olan malzemeye verilen isim.















Eray Güzel

2010 yılı ve sonrasında video oyunları sayesinde bilgisayar ile haşır neşir olmamın yanı sıra araştırıp doğru bilgileri siz değerli dostlarıma blog sayfam aracılığı ile aktarmak ve bilgi paylaştıkça artar ilkesini benimsemiş biri olarak hayatımı sürdürmeye devam etmekteyim.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski