DNS Adresi Değiştirme

DNS Adresi Değiştirme

DNS Nedir?

     DNS (Domain Name System) tarayıcınızın adres çubuğuna girdiğiniz site ismini, girmek istediğiniz sitenin gerçekte ikamet ettiği IP adresine çeviren ve internette gezinmeyi tahmin edemeyeceğiniz kadar kolaylaştıran oldukça yararlı bir sistemdir.

    Bir diğer kavram olan DNS sunucusu ise, site isimlerini IP adresine yönlendiren bir veri tabanına sahip bilgisayar sunucusudur. Dünya üzerinde var olan DNS sunucularının çoğu internet servis sağlayıcılarına aittir ve sağlayıcılar, sahip oldukları bu sunucuları sadece müşterilerine açar.Bunların yanında ise bazı ücretsiz dns sunucularıda mevcut.Alt tarafta bulunan bazı ücretsiz DNS sunucularını görebilirsiniz.

DNS Adresleri

DNS Adresi Değiştirmek Ne İşe Yarar?

     İnternete bağlanacağınız zaman bilgisayarınız veya modeminiz, DHCP yoluyla, servis sağlayıcınızın size atadığı birincil ve ikincil DNS sunucularını talep eder. Bu sayede tarayıcınıza IP adresi yerine site ismi yazarak internette gezinebilirsiniz. Ancak kimi durumlarda servis sağlayıcınızın atadığı DNS sunucuları sorun çıkartabilir. Böyle durumlarda, yukarıda verdiğimiz ücretsiz DNS sunucularından birini bilgisayarınız veya modeminize girerek DNS kaynaklı bağlantı sorunlarından kurtulabilirsiniz.

     DNS değiştirmenizi gerektirebilecek bir diğer durum ise, hali hazırdaki DNS sunucunuzun bazı sitelere erişiminin engelli olması. Bu tip engellemelerin önemli bir kısmı, yine DNS sunucusunun değiştirilmesiyle çözülebilir.

DNS Adresi Nasıl Değiştirilir?

     DNS sunucusunu değiştirmenin iki genel yolu varıdır. İlki, direkt olarak modemden değiştirmek. İkincisi ise, internete bağlandığınız cihazın DNS ayarlarını değiştirmek.Ben size kolay yöntem olan bilgisayardan değiştirmeyi göstereceğim.

  1. Görev çubuğunun sağ tarafındaki ağ simgesine sağ tıklayın ve “Ağ ve Paylaşım Merkezi”ni açın.
    Ağ ve Paylaşım Merkezi
  2. Bağlantılar bölümünden, bağlı olduğunuz ağa tıklayın.
    Bağlı Olduğunuz Ağ
  3. Çıkan pencerenin sol alt kısmındaki Özellikler seçeneğine tıklayın.
    Özellikler
  4. Karşınıza çıkacak olan listeden “Internet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4)” seçeneğini işaretleyin ve Özellikler seçeneğine tıklayın.
    Internet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4)
  5. Genel sekmesi altındaki “Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan” seçeneğini işaretleyin ve yeni beliren alana,yukarıdan alacağınız DNS sunucularını girin.
    Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan
  6. Kaydedin ve çıkın.

Eray Güzel

2010 yılı ve sonrasında video oyunları sayesinde bilgisayar ile haşır neşir olmamın yanı sıra araştırıp doğru bilgileri siz değerli dostlarıma blog sayfam aracılığı ile aktarmak ve bilgi paylaştıkça artar ilkesini benimsemiş biri olarak hayatımı sürdürmeye devam etmekteyim.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski