Hard Disk'in MBR yada GPT Olduğunu Nasıl Anlarız?

Hard Disk'in MBR yada GPT Olduğunu Nasıl Anlarız?

    Hard Disk (HDD) bilgisayarlarımızın olmazsa olmazlarından.Sabit disk de denilen, işletim sistemini kurduğumuz ve bilgileri sakladığımız, depoladığımız donanım.Hard Diskler de iki adet özellik bulunmakta.Bunlar MBR ve GPT özellikleri.Kısaca anlatmak gerekirse;


MBR Nedir?

    Master Boot Record yani kısaltılmış şekli ile MBR ; Harddisk’in ilk sektörüdür. Bu bölümde bilgisayarın ilk açılışında yani boot olurken hangi ilk sektörden başlayacağı seçilir. Sabitdisk’te dört tane mbr yani birincil bölüm olabilir.  Bunu şöylede diye biliriz ki bir bilgisayara dört tane işletim sistemi yüklenebilir o zaman burada bilgisayarın açılışında hangi işletim sistemi ile başlayacağı  mbr ön yüklemesinde sorulmaktadır.
(MBR özelliği 2 TB kadar desteklemektedir.)

Açılışta Mbr nereden düzenlenir ? Bunun için Bilgisayar ( sağ tuş ) > Özellikler > Gelişmiş > Başlangıç ve Kurtarma > Ayarlar kısmından varsayılan işletim sistemi seçebilirsiniz.

GPT Nedir?

    GPT (Guid Partition Table) veri depolamada bir adım öndedir. MBR özelliğine göre sınırlı olmayan bir bölümleme yapılabilir.
   UEFI'nin bir parçası olup MBR'ye göre daha esnek bölümleme ve disk kapasitesi imkanları sunar. IBM PC'lerden geriye kalan modası geçmiş IBM BIOS'lar MBR'yi kullanılır.
(GPT özelliği 2 GB’den daha büyük 9.4 ZB kadar desteklemektedir.)

Hard Disk'in MBR veya GPT olduğunu anlamak için;

  • Win + R tuşları ile çalıştır penceresini açıyoruz ve çalıştır penceresine devmgmt.msc komutunu yazıyoruz ve tamam tuşuna basıyoruz. Aygıt Yönetici olarak pencere açılacaktır.Aygıt Yöneticisi > Disk Sürücüleri bölümüne geliyoruz > Faremiz ile sağ tık yaparak Özellikler bölümüne giriyoruz.
Aygıt Yöneticisi

  • Birimler sekmesine giriyoruz ve Doldur butonu bastığımızda Bölümleme Stili yerinde Ana Önyükleme Kaydı ( MBR ) yazdığını göreceksiniz. Böylece kullandığınız diskin mbr mi veya gpt mi olduğunu öğrenmiş oluyoruz.
Hard Disk Özellikleri




Eray Güzel

2010 yılı ve sonrasında video oyunları sayesinde bilgisayar ile haşır neşir olmamın yanı sıra araştırıp doğru bilgileri siz değerli dostlarıma blog sayfam aracılığı ile aktarmak ve bilgi paylaştıkça artar ilkesini benimsemiş biri olarak hayatımı sürdürmeye devam etmekteyim.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski